Service Design

Bouwen aan een betere klantervaring

Het creëren van de juiste customer experience om van klanten ambassadeurs te maken. 

Innoveren voor de wereld van morgen

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit. En het is als organisatie geen gemakkelijke opgave om jezelf steeds opnieuw uit te vinden, relevant te blijven voor je klanten en duurzame groei te realiseren.

Service design is een resultaatgerichte methodiek, waarmee organisaties sneller kansen kunnen creëren, testen en commercialiseren dan ieder ander.

En door te bouwen aan een onderscheidende customer experience, passend bij het merk en je doelgroep, kan je werken aan de ultieme differentiërende factor voor je organisatie: blije klanten.

Darwin had het al snel door; om op de lange termijn succesvol te zijn zul je in staat moeten zijn om jezelf te blijven aanpassen aan de veranderende wereld om je heen.

Duurzame groei creëeren

Terwijl ‘omgaan met verandering’ ontzettend belangrijk is als de omstandigheden veranderen, zijn het juist de vaardigheden van optimalisatie, efficiëntie en stroomlijnen die organisaties laten groeien en bloeien in meer ‘stabiele omgevingen’.

Als je wilt ‘overleven en bloeien’ op de lange termijn zul je als organisatie in beide situaties uit weten te blinken. Daarmee is het creëren van ultieme en duurzame groei de kunst van het vinden van de juiste combinatie tussen incrementele en radicale innovatie.

Elke euro die wordt besteed aan design, resulteert in een extra omzet van meer dan 20 euro en een additionele netto winst van 4,12 euro.

Research by UK Design Council , 2013

Service Design als werkwoord

Service Design is een proces dat kan worden toegepast voor het innoveren van diensten. De methodes helpen om zowel huidige diensten te verbeteren (incrementele innovatie) en geheel nieuwe dienst proposities te ontwerpen (radicale innovatie). Het Service Design proces bestaat uit 5 fases; Empathize, Define, Ideate, Prototype en Test.

In de Empathize fase staat onderzoek centraal, waar klantinzichten worden opgedaan door verscheidene exploratieve onderzoeksmethoden zoals contextmapping en diepe klantinterviews. In de Define fase wordt de daadwerkelijke innovatie strategie vastgesteld, waarbij tools zoals Morphologische spanningen of Persona’s van pas komen. In de Ideate fase worden brainstormtechnieken toegepast om tot dienstverbeteringen of nieuwe diensten te komen. In de Prototype en Test fasen worden de nieuwe innovatie ‘lean’ gerealiseerd en zo snel mogelijk getest met de klant, om daardoor weer nieuwe input te creëeren voor een nieuwe cycle van het proces.

De 5 Service Design Principes

Gebruiker centraal

Bij alles wat we doen stellen we de gebruiker van de dienst centraal.

Holistisch

Kijk naar de hele dienstverlening van begin tot einde.

Co-creatie

We werken met een divers en multidiciplinair team waarmee we samen het project uitvoeren.

Van oppervlakte tot kern

We werken vanaf de oppervlakte van de dienst naar processen en systemen diep in de organisatie.

Iteratief

Service Design is een iteratief en continue proces.

Service Design als innovatie motor

Service Design is een discipline die organisaties helpt om incrementele en radicale innovatie te stroomlijnen. Het richt zich op het verhogen van waarde voor de klant en daarmee ook op loyaliteit en NPS. Daarnaast creëert het waarde voor de organisatie op het gebied van efficiëntie en winstgevendheid.

Onderzoek heeft keer op keer bewezen dat bedrijven die design in de kern van hun bedrijven hebben opgenomen sneller en efficiënter kunnen innoveren dan hun concurrenten en daarmee meer onderscheidend zijn, winstgevender zijn en tevredener klanten hebben.

Volgens een recent onderzoek van het Design Management Institute presteerden bedrijven die design in hun kern hebben, maar liefst 228% beter over een periode van 10 jaar dan de S&P index! Lees meer…

Diensten veroveren de wereld

Nieuwe ontwikkelingen zoals ‘mobile connectivity’, ‘enabling platforms’ en ‘the internet of things’ geven een ontzettende boost aan de ontwikkeling van service-systemen. Service-systemen zijn slim ontworpen totaalervaringen die de gebruiker op elk contactmoment in de ‘customer journey’ de juiste klantbeleving bezorgen.

Meer weten wat Koos voor jou kan doen?

Bel de Koos hotline op 020 753 0154

Contact persoon

Koos, service design
Koos@burokoos.com

Contact

Rokin 69 1012 KL 
Amsterdam, Nederland

+31 (0) 20 753 0154

koos@burokoos.com

Nieuwsbrief

Tips, tricks & best practices over service design. Blijf up-to-date en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!